Mercedes komt belofte na en geeft Grosjean verdiende kans

Mercedes komt belofte na en geeft Grosjean verdiende kans

Zeven maanden na zijn horrorcrash in Bahrein zal Romain Grosjean dan alsnog definitief afscheid kunnen nemen van de Formule 1. De Fransman krijgt de kans van zijn leven dankzij Mercedes. Hij mag volgende maand in het weekend van de Grand Prix van Frankrijk plaatsnemen achter het stuur van de W10, de Mercedes-bolide uit 2019.

De Formule 1-wereld werd afgelopen november opgeschikt door de horrorcrash van Grosjean. De toenmalig Haas F1-coureur knalde op volle snelheid de vangrails in, met een enorme vlammenzee tot gevolg. Lange tijd bleef het stil wat betreft informatie over de toestand van de Fransman. Minuten na zijn crash kwamen de beelden waar iedereen op hoopte: Grosjean had plaatsgenomen in de Medical Car en was dus ontsnapt aan de vlammen.

Formule 1-favorieten Max Verstappen en Lewis Hamilton zijn blijvertjes

Terwijl de hele wereld zich nog afvroeg hoe het mogelijk was dat hij hier levend uit kwam, werd bij Grosjean een aantal brandwonden op zijn handen en enkels vastgesteld. Het was daardoor onmogelijk voor hem om bij de Sakhir GP (ook op het circuit van Bahrein) en de Grand Prix van Abu Dhabi aan de start te verschijnen. Zo kwam er dus een abrupt einde aan de Formule 1-carrière van Grosjean, die al wist dat hij bezig was aan zijn laatste seizoen nadat Haas had besloten om voor rookies als Nikita Mazepin en Mick Schumacher te gaan.

 

Volwaardig afscheid van de Formule 1

Het was de grote wens van Grosjean om toch nog op een of andere manier afscheid te kunnen nemen van de sport waar hij elf seizoenen onderdeel van was. Mercedes-teambaas Toto Wolff stond er wel voor open om Grosjean een test te geven in een Mercedes, mits dat allemaal mogelijk zou zijn. Nu heeft Mercedes officieel bekendgemaakt dat de ‘fenix’, de bijnaam die Grosjean zich eigen heeft gemaakt, die kans ook gaat krijgen.

Max Verstappen afgetroefd: Hamilton boekt 97e zege in Formule 1

Tijdens het Grand Prix-weekend in Frankrijk mag Grosjean op zondag 27 juni, voorafgaand aan de race dus, een aantal demorondjes rijden in de Mercedes W10, de bolide uit 2019 waarmee Lewis Hamilton wereldkampioen werd. Twee dagen later krijgt hij een volwaardige testdag op het circuit van Paul Ricard. “Ik ben zo opgewonden om weer in een Formule 1-auto te stappen!”, vertelt de dolblije Grosjean. Op 30 maart heeft hij al het zitje gepast en ook wat werk op de simulator gedaan in de fabriek in Brackley. “Het is een speciale kans voor mij. Om met een WK-winnende Mercedes te rijden zal een unieke ervaring zijn. Ik ben Mercedes en Toto zeer dankbaar voor deze kans. Ik lag in het ziekenhuis toen ik voor het eerst hoorde over de kans om in de Mercedes te rijden, toen Toto de uitnodiging via de media verstuurde. Het maakte mij heel blij om dat te horen”, aldus de Fransman.

Grosjean moet goed voor de auto van Hamilton zorgen

“We zijn erg blij om Romain te steunen met deze speciale kans”, vertelt Mercedes-teambaas Wolff. “Het idee kwam op toen ik bedacht dat dit mogelijk het einde zou zijn van zijn Formule 1-carrière. We wilden niet dat dit ongeluk zijn laatste moment in de Formule 1 zou zijn. Hij heeft een lange en succesvolle carrière genoten en we wilden ervoor zorgen dat zijn laatste herinneringen die achter het stuur van een WK-winnende auto zouden zijn. Ik ben benieuwd naar zijn feedback op de W10”, aldus de Oostenrijker.

Formule 1-teams hebben belangstelling voor Nederlandse carbontechniek

Ook Lewis Hamilton heeft nog een boodschap voor Grosjean. “Toen we dat ongeluk zagen, zaten we allemaal te bidden. Het was een enorme opluchting om hem weg te zien lopen en te zien herstellen. Ik kijk er naar uit om hem in Frankrijk weer te begroeten, maar hij kan maar beter goed voor mijn auto zorgen”, grapt de zevenvoudig wereldkampioen.

Bron