Winterbanden Test 2021

Winterbanden Test 2021

Gemiddeld blijkt een winterband voor bestelauto’s maar half zo lang mee te gaan als een zomerband. Ook hier weer de wet van behoud van ellende ofwel geen voordeel zonder nadeel. Om de banden, bij een gegeven draagvermogen, grip op nat en in de sneeuw mee te geven wordt ingeboet op slijtvastheid en op grip op droog wegdek. We zien dat veel van deze C-banden op droog wegdek echt precisie missen. Er wordt vertraagd gereageerd op stuurcommando’s en het duurt langer voordat het voertuig na een manoeuvre weer gestabiliseerd is. Het geheel voelt wollig en vaag
aan. Uitzonderingen zijn de drie banden die wel een goed (“+”) scoren op droog.

In de categorie SUV’s en bestelauto’s is getest met de bandenmaat 235/55 R17 103V. Van alle 13 banden is er geen een die wordt afgeranden. De Michelin Pilot Alpin 5 komt als beste uit de winterbandentest 2020 voor SUV’s en bestelauto’s. Kijk naar de resultaten met in het achterhoofd de eigen verwachtingen van en eisen aan een band. Voor wie niet met de auto op wintersport
gaat zijn de prestaties op droog en nat wegdek waarschijnlijk belangrijker dan op sneeuw. Daarnaast vind je per band ook scores op subonderdelen als rijeigenschappen, remmen of aquaplaning.

Winterbanden Test

Op het eerste gezicht ziet het plaatje er voor winterbanden er niet heel anders uit. Uiteindelijk kunnen we maar 3 van de 15 geteste banden aanraden. Deze drie scoren voldoende (3 sterren). Geen enkele band haalt een goed (4 sterren). Acht banden komen niet verder dan 2 sterren (onvoldoende) en nog eens 4 banden komen uit op 1 ster (slecht). Hiermee is er in dit segment ook bij de winterbanden maar een beperkte keus uit banden die we kunnen aanraden.

Voor sommige mensen bieden all season banden uitkomst. Wil je daar ook mee op wintersport, dan moet deze band wel van hoogwaardige kwaliteit zijn én voorzien van het M+S- en sneeuwvloksymbool. In de zomer presenteerde de ÖAMTC de uitslag van de all season bandentest van 2020. Het gaat hier om 7 verschillende modellen, geschikt voor SUV’s en bestelauto’s. Deze banden hebben op één of enkele onderdelen tekortkomingen ten opzichte van een goed niveau maar halen wel een voldoende en zijn veilig (winterbanden test). Deze banden kunnen we aanraden. de beste winterbanden test. Dan zijn er nog banden die onvoldoende of zelfs slecht scoren, die raden we niet aan.

Test goedkope winterbanden

In de categorie personenauto’s is getest met winterbanden met de maat 205/55 R16 91H. Over het algemeen scoren de banden goed. Slechts twee bandenmerken zijn absoluut niet aan te raden. Het gaat hier om de King Meiler Winter Tact WT81 en de Tristar Snowpower HP. Banden die het best uit de winterbandentest van 2020 komen zijn: de Bridgestone Blizzak LM005, de Michelin Alpin 6, de Dunlop Winter Sport 5, de Hankook i*cept RS2 en de Maxxis Premitra Snow WP6.

Afgelopen zomer hebben we (voor het eerst) banden voor bestelauto’s getest. Afgelopen zomer hebben we (voor het eerst) banden voor bestelauto’s getest. Dit soort banden komen we ook tegen onder personenbusjes, campers en ook wel caravans. Van de zomer zagen we dat de nadruk van deze C-banden (voor commercial of bedrijfsauto) wel heel erg ligt op slijtvastheid, verbruik en dan natuurlijk draagvermogen.

Bij banden gaat het verbeteren van de ene (of enkele) eigenschappen altijd ten kosten van de andere. Van de zomer zagen we dat de werkelijk uitmuntende slijtvastheid op rekening van de prestaties op nat wegdek kwam. Van de 16 geteste banden haalden er maar 5 een voldoende, 3-sterren. Geen enkele band haalde een goed (4 sterren). Twee banden kwamen niet verder dan 2-sterren (onvoldoende) en nog eens 9 banden kwamen uit op maar 1 ster (slecht).  Op basis van die ervaringen met C-banden voor de zomer waren we ook benieuwd hoe het bestelautobanden voor de winter het zouden doen.

De beste Winterbanden Test

Van de dertien geteste banden in deze maat is er uiteindelijk maar één band die op geen enkel hoofdonderdeel tekortkomingen heeft en vier sterren haalt: de Michelin Pilot Alpin 5. Gelukkig zijn er wel elf banden die met drie sterren een voldoende halen, zodat er toch een ruimte keus is uit banden die we kunnen aanbevelen.

Winnaar van de test is dus zonder twijfel de Michelin. Vooral op droog wegdek maar ook op sneeuw steekt deze band met kop en schouders boven de rest uit. De band is ten opzichte van sommige concurrenten iets gevoeliger voor aquaplaning in bochten, maar de wegligging op nat wegdek is juist weer heel goed. Ook de slijtvastheid is zeer goed.

De groep van zeven banden die op drie sterren uitkomen hebben tekortkomingen op één of enkele testonderdelen. Als er sprake is van lichte tekortkomingen dan is de score nog ruim voldoende (Ø/+).  Bij duidelijke tekortkomingen komt de score niet verder dan voldoende (Ø). Banden die op alle hoofdonderdelen minimaal voldoende scoren kunnen we aanraden. Als een band geen voldoende haalt op één van de testonderdelen hebben we het niet meer over tekortkomingen maar over zwakke prestaties. In dat geval komt een band uit op een twee sterren-eindoordeel.  Banden
die op een veiligheidsrelevant testonderdeel slecht scoren worden afgewaardeerd naar één ster. Die banden hebben we als onveilig beoordeeld en raden we af.

De groep met drie sterren laat een wisselend beeld zien waar de tekortkomingen of juist de sterke punten liggen. Voor een goede keuze uit deze groep is het verstandig een goed beeld te hebben van je eigen eisen aan of verwachtingen van een band. Vind je stuurgevoel en precisie belangrijk, kijk dan naar goede scores op het onderdeel “rijeigenschappen droog”. De Vredestein en Dunlop scoren daar bijvoorbeeld goed. Heeft een korte remweg op nat jouw prioriteit ? Kies dan voor de Bridgestone of, op enige afstand daarachter, de Goodyear, Continental of Dunlop. Is het vooral voor de wintersport en wil je maximale prestaties op sneeuw: de Michelin of anders de Nokian. Vooral graag een stille band? Neem de Fulda. Zuinig? De Bridgestone. Lage slijtage? de Esa+Tecar.

Beste Winterbanden Voor 2021

Beste uit de test winterbanden zijn de Dunlop Winter Response 2, de Pirelli Cinturato Winter en de Kleber Krisalp HP3. Deze banden hebben op alle testonderdelen een goed niveau, we raden ze zeer aan. De sterke punten van de Dunlop liggen daarbij vooral op nat, sneeuw en verbruik. Die van de Pirelli op nat en die van de Kleber op droog en op slijtvastheid – winterbanden test.

Deze banden hebben op één of enkele onderdelen tekortkomingen ten opzichte van een goed niveau maar halen wel een voldoende en zijn veilig (test winterbanden autoweek). Deze banden kunnen we aanraden. de beste winterbanden test. Dan zijn er nog banden die onvoldoende of zelfs slecht scoren, die raden we niet aan. Afgelopen zomer hebben we (voor het eerst) banden voor bestelauto’s getest.

Bron: https://autogids24.nl/winterbanden-test/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *